viernes, 20 de julio de 2012

Que quedi clar!

Avui m’agradaria explicar, d’una manera entenedora i tot lo clara que sigui capaç, la situació que ens trobem enguany per Festa Major totes les colles de foc. De fet, més que explicar un problema, intentaré que la gent del poble, i de la resta de colles, entenguin que això que diuen de les retallades equitatives és una autentica fal·làcia i una bajanada de l’alçada del Sitges Reference.

Per començar, el fet que s’instaures una subvenció/ajuda a tots els balls de la festa és l’error més gran que s’ha comes en els últims anys per Festa Major. Perquè? Doncs perquè els balls/figures que surten al carrer o són de l’Agrupació que és una entitat privada que s’autogestiona, amb uns socis que paguen una “afiliació” i que per altra banda, i si no ho tinc mal entès, ja rep una ajuda anual per part de l’Ajuntament. O bé són figures i balls del poble i el que s’hauria de fer es mantenir-los des de la pròpia institució. És senzill oi? Que es trenquen uns pals dels bastons? Doncs es paguen! Que s’han d’arreglar els gegants? Doncs s’arreglen!

Perquè dic això? Perquè quan tu dónes uns diners a cada colla en concepte de manteniment, els dónes indirectament a unes persones físiques i has de confiar en el seu bon fer, i perquè penso que no és el mateix cost de manteniment el d’un ball blanc que el d’una figura que surt al carrer i tira foc, per exemple. Crec que és evident! Més clar encara: no tinc ni la més remota idea del que val un pal dels bastoners, però per no quedar-me curt posaré 40 euros, i sé que m’estic passant molt. Sabeu quan va costar l’ultima vegada que la colla del Drac va canviar els ferros de la boca, aquells tan grans amb forma de pinça pels més petitets que porta ara, més els ferros de la cua? 1.200 euros. I sí, sé que esteu pensant que quantes vegades es canvien els ferros del Drac. Doncs jo us preguntaré que quants pals es trenquen en una Festa Major? O quants cercolets? O quants pals dels pastorets?

Aquí m’agradaria fer una reflexió: si un any no es trenca cap element del ball, els diners es tornen o es gasten en esmorzars de la colla? Perquè hi ha figures, com Drac i Àliga que és evident i notori que cada any s’arreglen, però hi ha d’altres balls que és més difícil de justificar-ho. De fet, quasi tots els anys s’han hagut de posar més diners de la colla perquè únicament amb la subvenció que ens donava l’Ajuntament, no era suficient per deixar la bestia en perfecte estat.

Crec que s’han fet massa esmorzars de Festa Major a costa del poble. Jo, com a colla del Drac, MAI, repeteixo, MAI he anat a esmorzar convidat, sempre m’he pagat l’esmorzar, el dinar o el sopar.

La conclusió que traiem és que no és el mateix treure la subvenció a uns balls que a uns altres, i que molts dels que parlen d’equitativitat i de sentiment de festa han estat anys esmorzant de gratis i passant-se el sentiment pels picarols.

Seguirem amb la retallada de carretilles als balls de foc. El primer que s’ha d’entendre és que la carretilla, en els balls de foc, no es un caprici, és una necessitat. Fins aquí crec que estem tots, o quasi tots, d’acord. El que podem discutir és si les besties han de tirar 30 o 12 carretilles o si el diable ha de fer els anomenats “ventiladors” amb 8 carretilles o en pot tirar només una. Però un cop fet aquest apunt us diré, que perquè les besties tirin 30 carretilles o perquè un diable pugui, de tant en tant fer un ventilador, la gent dels balls de foc fa molts, però molts, anys que paguem un dineral per sortir. Perquè volem? Sí! Però aleshores la tonteria que diuen alguns de tirar una carretilla en comptes de tres ja no val, perquè l’Ajuntament ens pagava una i les altres les pagava el particular. Em podeu dir quan paguen per sortir els geganters? O les gitanes? O els bastons? O els cercolets? I no em digueu que es paguen els vestits perquè a mi tampoc ningú em paga les tres samarretes que cremo cada any, ni els pantalons de sac que haig de canviar cada 4 o 5 anys, ni la faixa, ni la gorra, ni les bambes. Ai les bambes! Aquí hi ha el segon error de l’Ajuntament: gastar-se cada any 6.000 euros en espardenyes pels balls blancs. Cal canviar-se cada any les espardenyes? Entenc que els bastoners o les gitanes, per exemple, potser si que cal perquè les espardenyes poden patir per la intensitat del ball, i dic potser amb la boca molt petiteta però ho dic. Però cal que els cercolets, pastorets, capgrossos, etc... les canviïn cada any? Crec que no! A no ser que plogui es clar.

En qualssevol cas, és un esforç tan gran que cada ballador es pagui els 18 euros que valen les espardenyes? Repeteixo, els balls de foc sempre ens hem pagat les samarretes que cremem, els pantalons, els gorros, etc.... I aquí no ha passat mai res.

Reitero, no és el mateix treure la subvenció a uns balls que a uns altres.

Seguint amb el tema carretilles, perquè ens queixem els balls de foc? Doncs perquè amb el que ens donen no podem fer tota la Festa Major. Un exemple: Si construir una casa em costa 100.000 euros, em puc gastar 300.000 i fer-me un gimnàs i una piscina climatitzada però el que no podré fer es pagar 45.000 perquè no l’acabaran com cal. Doncs això és el que diem, podem tirar menys de les que tirem però hi ha uns mínims i aquests mínims no estan coberts. Que us semblaria, o us semblara perquè al ritme que anem no hi haurà solucions, que el Drac estigues mitja processo de Sant Bartomeu sense foc perquè no en té? Us semblaria normal que els grallers marxessin a mitja processo i deixessin els gegants o les gitanes sense musica? Es una burrada oi? Doncs a dia d’avui, això és el que passara amb els balls de foc.

Que els hi vam demanar a la comissió? Doncs que s’escurcessin algunes sortides com la matinal, que al cap i a la fi tots els que sortim amb algun ball veiem que a molts carrers quan passem no hi ha ni els fanals posats, o que la sortida de la Bandera, que cada any canvia i que hi ha hagut anys que ha durat 1 hora i altres anys a durat 3 hores, miressin de no fer-la tan llarga. Creiem que és lògic que si no hi ha foc suficient per fer-ho tot, almenys miréssim de fer-ho tot una mica mes reduït perquè no es notes tant la retallada. Que ens van proposar ells? Que no féssim la sortida dels focs. Aquí em sap molt greu però Rafel t’ haig de corregir perquè a la roda de premsa de Dimarts on es va presentar oficialment els actes de Festa Major vas dir que havien sigut les colles qui havíem proposat no fer la baixada de les escales, i no es cert, ens ho vareu proposar vosaltres. Igual que vas manifestar que cap ball t’havia dit que es plantava i no sortia. Potser serà perquè fins Dimarts a les 10:00 del mati, les colles de foc creiem que la baixada de les escales, enguany i puntualment, no es feia? Seguim. Pel que hem sabut, molts per no dir tots els balls blancs i alguna colla de gegants, volien fer la sortida dels focs i la comissió ha acabat claudicant. Us explicaré una cosa interessant: sabeu perquè els balls de foc van al darrera de tot al la sortida de les escales? Doncs perquè es van adonar que la gent que anava a veure aquesta sortida nomes es quedaven a veure els gegants i el foc. Desprès o bé marxaven o bé es ficaven entre els balls mentre s’estava ballant i per això es va prendre la decisió de modificar l’ordre de la sortida. Surrealista no! Els balls blancs pressionen a la Comissió per fer una sortida que es va haver de modificar l’ordre perquè la gent es quedes a veure’ls! I amb això no vull dir que els balls de foc siguem millors que ningú ni és cap menyspreu cap a cap ball blanc, de fet penso que hi ha public per tots i que tots som importants dins la pròpia festa, però en aquesta sortida en concret les coses són com són.

I si al final com diu en President, aquesta sortida s’ha mantingut perquè és una sortida que es fa des dels anys 30, a mi m’agradaria fer una pregunta: Perquè no tornem a l’ordre de la sortida dels anys 30, i ja de pas, nomes baixem els balls que sortien en l’època? Posats a tirar d’historia.....

Resumint, a tots aquells que dieu que el problema és que el foc cremava masses carretilles i que les retallades son equitatives per tots els balls, si llegint aquest escrit encara manteniu aquest discurs estúpid, és que no voleu veure mes lluny del vostre nas, o millor dit, dels vostres balls!, i tot això tan usat, i a l’hora tan gastat, del “pel bé de la festa”, us ho passeu pel forro de la bossa d’amiant!.

Senyors, perquè una retallada sigui equitativa, primer hem d’estar tots en igualtat de condicions, i desprès retallar per igual a tots, i les coses no han estat així des de fa molts anys!

Un consell, si aquest any voleu veure el Drac tirant foc, potser que aneu ja a buscar lloc al Cap de la Vila. De fet, i si ho pensem bé, potser la ballada final d’enguany serà al Cap de la Vila a les 14:30 aproximadament del dia 23!!

Per tot aquest discurs meu, demano perdo al patró Sant Bartomeu, a les autoritats em disculpin la molèstia, i ara que estem tots perdonats, apa nois! Foc a la Bestia!


Des de Sitges, us informa, el Pepe per "si no puc dir-ho, de que em serveix estar boig!" Seguiré vigilant!


PD: Aquest any el Drac fa 90 anys i la colla ha sigut l’escollida per fer l’ofrena durant l’ofici de Festa Major! És tot un honor perquè si no vaig errat el Drac mai abans havia fet l’ofrena, però el que serà realment divertit serà veure a més d’un de la colla en una església i en una missa que dura, pel cap baix, 45 minuts. Serà com un concurs d’aquells d’estiu que presentava el cansino del Ramon Garcia. Un “Que apostamos” amb pantalons de sac! Prepareu les càmeres perquè, si més no, serà curiós de veure!

PD 1: Tinc entès que finalment la Regidoria de cultura ha pogut destinar els 400 euros per llogar el piano de cua que el grup Sitgetà Retrio demanava per poder presentar el seu CD de Festa Major. Menys mal!! Em semblava molt greu que el grup format per tres musics Sitgetans de l’alçada del campanar, hagues presentat el seu disc a Sant Pere de Ribes i no ho fes a Sitges, per 400 euros. Per cert, si no el teniu i us agraden les musiques de Festa Major, us el recomano! Es genial!!!!! Si voleu escoltar alguna cançó per veure com sona, sintonitzeu Radio Maricel, el Vicenç de tant en tant en punxa alguna.

PD 2: Fiuuuuuuuuuuuuu!!!!

Cuidaoooooooo!!!!! Ta echo daño!!!!


Mireu sempre a la vostre esquena abans de fer-vos una foto, i més si esteu en una festa. Evitareu disgustos innecessaris d'ultima hora!!!

Repeteixo, mireu sempre a la vostre esquena abans de garvar-vos ballant!
Ídem!
Corre, corre, corre, corre....Uiiiiiiiiiii!!!!!!!

Los viejos rockeros nunca mueren!


Pero que porca!!!!! Ja ja ja!!

PD 3: Em diuen que els grallers, alguna colla si més no, s’han negat a sortir sense cobrar al·legant que ells són musics i que els diners que l’Ajuntament els hi paga els destinen a ensenyar. Em sembla que a 600 euros la colla, són molts calers per destinar a una escola. A no ser que siguin l’ESCAAN dels grallers, clar!

Per altra banda, la colla del Drac, i parlo del Drac perquè és la que conec, quan fem una sortida fora del poble, cobrem el desplaçament, les carretilles, l’assegurança etc... però mai se'ns passaria pel cap cobrar per sortir per la Festa Major del nostre poble. Repeteixo, entenc que són músics, que assagen tot l’any (per fer bolos però assagen al cap i a la fi), que alguns fan una feina d’escola durant tot l’any, que els diners van destinats a ensenyar, que els instruments són seus, etc.... però en una situació com aquesta que tots els balls han entès i assumit, no podien fer un esforç com la resta? Aquest any també aniran a dinar a la Masia? De totes formes sou, i sereu, els millors grallers de Catalunya! Una cosa no treu l'altre.

PD 4: Queden 33 dies i 23 hores!!!!! Passi el que passi, i per sobre de tot, intentarem que sigui una gran Festa Major, per no dir la millor, perquè penseu que mai sabem quina serà l’ultima. De fet hi ha molta gent que un cop acabada la festa em diuen “ja està! una més!” i jo sempre els hi dic “Una més no, una menys!”.

PD 5: A xirripun , a xirripun, Xispun!!!!!!

1 comentario:

sitgesplatjador dijo...

Respecte a lo de la baixada de les escales i si no vaig errat, crec que no es comença en els anys 30, si no que directament és un " invent " d´en Jofre a mitjans o finals del 60´s i que neix per a ¨deleite " i "difrute" dels guiris que llavors ens visitaven, a més, recordo perfectament com en els setantas encara anava el cercavila fins al Calípolis.....